Χρώμα και ύπνος.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει πως το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, ή πως το μπλέ γαληνεύει. Υπάρχουν επιστημονικές αναζητήσεις γύρω από τα νοήματα που φέρουν τα χρώματα, ακόμα και διαγράμματα που σχετίζουν το χρώμα με περιοχές του σώματος. Είναι ικανό όμως το χρώμα, ή ένας χρωματικός συνδυασμός να επηρεάσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο ο ύπνος;
Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία για λογαριασμό του Travelodge (μεγάλο on line ταξιδιωτικό γραφείο) παρήγαγε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σε δείγμα 2000 κατοικιών, καταγράφηκε η διάρκεια του βραδινού ύπνου και κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα τον χρωματισμό του υπνοδωματίου. Αν και η μελέτη – καταγραφή έχει απλοϊκό χαρακτήρα, κατάφερε και έδωσε μια ενδιαφέρουσα κλίμακα.
Κατά μέσο όρο, τα άτομα (ή τα ζευγάρια), τα οποία κοιμούνται σε υπνοδωμάτια που κυριαρχεί το μπλέ και οι αποχρώσεις του, φαίνονται να απολαμβάνουν τον ύπνο περισσότερο και χρονικά και ποιοτικά. Το 58% των ατόμων αυτών δηλώνει πως ξυπνάει με θετικά συναισθήματα και πολύ καλή διάθεση. Αντίστοιχα μόλις το 21% των ατόμων που κοιμούνται σε υπνοδωμάτιο με πράσινες αποχρώσεις δηλώνουν πως ξυπνούν ευχάριστα και με θετική διάθεση.
Στην εικόνα φαίνονται συγκεντρωτικά ο Μ.Ο. ύπνου σε σχέση με την βασική απόχρωση του υπνοδωματίου:
Καλό είναι να σημειώσουμε πως ειδικά τα υπνοδωμάτια σε ένα σπίτι έχουν πολλαπλό ρόλο. Ο πιο προφανής είναι να μας προετοιμάσουν για τον ύπνο, τον οποίο χρειαζόμαστε σε βιολογικό επίπεδο. Σημαντική επίδραση όμως έχει ένα υπνοδωμάτιο και την στιγμή που ξυπνάμε, αρχίζοντας την μέρα μας. Επίσης το υπνοδωμάτιο δεν παύει να είναι ο κατεξοχήν ιδιωτικός χώρος, όπου ένα ζευγάρι θα μοιραστεί τις προσωπικές του στιγμές. Ένα σωστά σχεδιασμένο υπνοδωμάτιο οφείλει να υπηρετεί το ίδιο και τις 3 αυτές ανάγκες του ατόμου χωρίς να δίνει περισσότερη βαρύτητα στην χαλάρωση λόγου χάρη έναντι της διέγερσης.
Το χρώμα στους τοίχους βέβαια δεν αποτελεί το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας πριν τον ύπνο. Πολλές φορές μάλιστα το χρώμα είναι θεμιτό να μπει στον χώρο όχι μέσω των τοίχων αλλά με τη σωστή επιλογή διάφορων στοιχείων. Τέτοια ορίζουν έναν χώρο και ειδικά στο υπνοδωμάτιο τα στοιχεία που διαμορφώνουν την επικρατούσα αίσθηση είναι πολλά:
- Το κρεβάτι και τα σκεπάσματα
- Η θέση και η διάσταση των ανοιγμάτων
- Οι επενδύσεις με φυσικά υλικά, το πάτωμα
- Τα έπιπλα με το ύφος και τα υλικά τους
- Έργα τέχνης, αντικείμενα Design
- Τα φωτιστικά, η θέση τους και η ένταση τους.
Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ακολουθούν μερικά παραδείγματα υπνοδωματίων, όπου το χρώμα εισάγεται με τη χρησιμοποίηση μεμονωμένων στοιχείων, ενώ οι τοίχοι είναι ουδέτεροι:
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποια άλλα στατιστικά στοιχεία της έρευνας:
– Ζευγάρια σε περιβάλλον που κυριαρχεί το μπέζ, ή το ανοιχτό πορτοκαλί κάνουν έρωτα κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα ενώ ζευγάρια που κοιμούνται σε κόκκινα έντονα υπνοδωμάτια μόλις μία φορά την εβδομάδα.
– Άτομα που αρέσκονται να δουλεύουν από το σπίτι, και πολλές φορές δουλεύουν και στο κρεβάτι (λαπτοπ κτλ), προτιμούν το λευκό χρώμα.
– Το 21% του δείγματος που έχουν υπνοδωμάτια με γκρί αποχρώσεις, προτιμούν να γυμνάζονται συστηματικά στην κρεβατοκάμαρα.